Güneş enerjisi santrali ile ilgili satın alma maliyetlerini azaltmak veya ortadan kaldırmak istiyorsanız, güneş enerjisi santrallinizi bir kredi ile finanse etmek uygun bir seçenek olabilir. Biraz fazladan faiz ödersiniz, ancak güneş sistemlerindeki hızlı geri dönüş kısa zamanda tasarruf etmenizi sağlayacaktır.
Türkiye’deki GES Finansman Yolları
- Öz Sermaye
- Banka Kredileri
- Leasing Finansal Kiralama
- Hibeler
- Uluslararası Finansman Kredileri
Öz Sermaye
Klasik bilinen ve en çok tercih edilen yatırım modelidir. Yatırımınız diğer seçeneklere göre her zaman geri dönüşü hızlıdır. Kendi öz kaynakları ile yapıdığı için finansal faiz farkları ödenmez ve yatırım maliyeti düşer.
Banka Kredileri
Ülkemizde hemen hemen tüm bankalar güneş enerji santralleri için finansman paketleri sunmaktadır. Türkiye de bir çok proje kısmen veya tamamen banka kredileri ile hayata geçirilmiştir. Doğru bir fizibilite ile projenin kendi kendini ödeyen yapıya getirilip sonrasında kazanca dönmesi sağlanabilir.
Leasing Finansal Kiralama
Yatırımcı güneş enerjisi santralini satın almak yerine leasing ile uzun vadeli kiralanarak kullanılmasını sağlar. Leasing yöntemi ile yapılacak projelerde sadece güneş enerji santral ekipmanları kiralanabilmektedir. Leasing firmaları projelendirme ve kurulum masraflarını ödemediği için öz sermaye ile desteklenmelidir.
Yatırım Teşvikleri
Güneş Enerjisi GES Yatırım Teşvikleri bölgesel yatırımlardan yararlanamamaktadır.
Fabrika çatı, tarım arazileri veya ahırların üzerine yapılacak Güneş Enerjisi Elektrik üretimi yatırımları için genel yatırım teşvik belgesi alınabilmektedir.
Ayrıca tarım ile ilişkilendirilebilecek güneş enerjisi yatırımlarına açık çağrı bulunması ve çağrı kapsamında yer alması durumunda Kırsak Kalkınmayı Destekleme Kurumu KKDK – Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında %50 hibe alınabilmektedir.
Genel yatırım teşvik belgesi kapsamında (makine ve teçhizat için);
- KDV muafiyeti
- Gümrük vergisi muafiyeti
bulunmaktadır.
Uluslararası Finansman Kredileri
Bazı gelişmiş ülkelerin bir araya gelerek kurmuş oldukları finansal kuruluşlar Türkiye’deki GES projelerine destek vermektedir.