GES Güneş Santralleri Nedir?
GES güneş santralleri nedir: Isı ve enerji kaynağı olan güneşten gelen ışıkların, özel bir biçimde elektrik olarak üretilmesi için kullanılan sisteme GES adı verilmektedir. Özellikle Türkiye gibi güneşin yüzünü çok sık gösterdiği ülkelerde, alternatif bir enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
Şebeke Bağlantılı Olan Sistemler Nasıldır?
GES güneş santralleri nedir: Güneş ışınlarından enerji elde etme mantığına bağlı olarak kullanılan Güneş enerji santralleridir. İki farklı sistem üzerinden çalışmaktadır. Bunlardan birisi şebeke bağlantılı olanlardır. On Grid adıyla da bilinmektedir. Paneller üzerinden üretilmiş olan elektrik enerjisi hiçbir şekilde depolanmaz. Hemen kullanımı söz konusudur. Aynı zamanda tüketimi yapılmayacak olanlar da satılmaktadır. Bu noktada öne çıkan ve inverter adı verilen bir aygıt sayesinde, alternatif akıma başarılı şekilde çevirme söz konusudur.
Tek faz üzerinden yapılacağı gibi üçlü olarak da gerçekleştirilmektedir. Bunun sonrasında kent şebekesine aktarımı gerçekleştirilebilir. Mevcut sistem sayesinde; son derece güvenilir olan bir enerji kaynağı elde edilir. Aynı zamanda verimi yüksektir. Akü ya da benzeri şeylere ihtiyaç yoktur. Kullanım alanı son derece yaygındır. Hem meskenlerde hem de ticari kurumlarda tercih edilmesi mümkündür.
Şebeke Bağlantısız Olan Sistemler Nasıl Çalışır?
Güneşten farklı miktarlarda enerji elde eden Güneş Enerji Santralleri, Off grid adı verilen ve şebeke bağlantısı olmayan sistemlerle de çalışabilmektedir. Bunun için özel tasarlanmış olan bir akü kullanılır. İlgili yapıya baktığımız zaman karşımıza şarj düzenleyici, inverter, akü ve güneş paneli çıkmaktadır. İlk olarak elde edilmiş olan enerji, şarjı başarılı bir biçimde düzenleyen aygıt sayesinde aküye yönlendirilmektedir. Bunun ardından depolama gerçekleşir. Sonrasında ise inverter, akıma çevirme aşamasında kullanılır.
Kurulumu oldukça kolaydır ve çok uzun zaman almaz. Yakıt konusunda herhangi bir maliyet söz konusu değildir. Uzun ömürlü enerji elde edimi mümkündür. Özellikle şebekeden elektrik alma konusunda sıkıntı çeken yerlerde tercih edilmektedir. Bu açıdan bakıldığı zaman son derece avantajlı bir sistem olarak kabul edilmektedir.
Güneş Enerji Santralleri Faydaları Nelerdir?
GES güneş santralleri nedir: Güneşten enerji elde ederek bunun farklı alanlarda kullanılmasını sağlar. GES, şu faydaları ile dikkat çekmektedir;
- Özellikle hem temiz hem de yenilebilir bir enerji kaynağı olmasından dolayı hava kirliliğinin önüne geçebilmek için tercih edilmektedir. Böylelikle hiçbir şekilde radyasyon, kükürt, monoksit, karbon, gaz gibi insan sağlığı için sorun oluşturabilecek maddeler ortaya çıkmaz.
- Maliyeti son drece düşük olmasından dolayı özellikle maddi anlamda kişilere ya da şirketlere büyük bir avantaj sağlar.
- Gerek kurulumu gerekse bakımı kolaydır. Bunun için belli bir zaman diliminin ayrılması yeterlidir.
- Yüksek elektrik faturalarından yana sıkıntı çeken firmalar ya da kişiler, mevcut santraller sayesinde daha az ödeyebilirler.
- 4 mevsim boyunca kullanılması mümkündür. Kış aylarında güneşin olduğu günlerde de santral devreye girerek gerekli olan enerji üretimini çok başarılı bir biçimde gerçekleştirmektedir.
Güneş Enerji Santralleri Kurulumunda Nelere Dikkat Edilmelidir?
Güneşten enerji elde edebilmek için kurulan santraller, mutlaka ideal olarak tanımlanan alan üzerinde olmak zorundadır. İhtiyaçların göz önünde bulundurulması şarttır. Santral sadece meskene hizmet edeceği gibi başta fabrika olmak üzere daha geniş ölçekteki yapılarda da tercih edilebilmektedir. Bundan dolayı ilk olarak kullanım alanına karar vermek gerekiyor. Aynı zamanda sistemsel anlamda seçimler gerçekleştirilmelidir. Bu noktada uzun yıllardan beri sektörün içinde yer alan Solarkol kalitesiyle, işi profesyonellere devredebilirsiniz.
Güneş Enerji Santralleri Bakımı Nasıl Yapılır?
GES güneş santralleri nedir: Güneş enerji santralleri, hiçbir zaman tükenmeyecek olan güneşten almış olduğu ışınları enerjiye ve bu noktada elektriğe çevirir. Her zaman kaliteli bir hizmetin alınabilmesi için santrallerin bakımının yapılması şarttır. Saha ilaçlaması bunlardan birisidir. Kablo ve benzeri malzemelerin kemirgenler tarafından zarar görmesini bu şekilde engellemek mümkündür.
Kablo konektör olarak bilinen birleşimlerin, dikkatli şekilde gerçekleştirilmesi dikkat edilecek olan bir diğer husustur. Aynı zamanda yağlı bir biçimde çalışan trafolarda analizlerin tamamlanması gerekiyor. Gaz ve yağ analizlerinin ardından dirençler ölçülmek zorundadır. Böylelikle arızaların çok daha kolay tespit edilmesinin önü açılmaktadır. Tüm bu bakım aşamalarını tek başınıza tamamlamanız söz konusu olmadığı için santrali kuran firmanın görevlilerinden gerekli olan destek alınmalıdır. Böylelikle sistemin ömrü uzatılabilmektedir.
Güneş Enerjisi Maliyetleri
Güneş enerjisi maliyetleri ve yenilenebilir bir enerji olmasıyla tüm dünyada dikkat çekiyor. Bir defa yapılacak kurulumlar ile uzun bir süre herhangi bir enerji maliyeti olmadan enerji elde edebilecek kişiler ya da işletmeler, sağlanan bu avantajlar nedeniyle güneş enerjisini tercih ediyor. Ancak özellikle başlangıç aşamasında güneş enerjisi için en çok merak edilen ve araştırılan konuların başında güneş enerjisi maliyetleri yer alıyor.
Güneş Enerjisi Maliyetleri Neye Göre Belirlenir?
İster kişisel bir kullanım olarak isterse de daha büyük ölçekli bir projede yer alacak güneş enerji sistemi için maliyetler kolay bir şekilde hesaplanabilir. Mevcut hesaplamaların yapılabilmesi adına kurulumda gerekecek tüm donanımların ve aparatların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Güneş enerji sistemleri için maliyette hesaplanan kalemler şöyledir;
- Güneş enerji paneli
- DC ve AC kablolar
- Sistemin kurulacağı alanda kurulacak taşıyıcı sistem
- AC Pano
- SCADA
- İşçilik ve nakliye
Mevcut güneş enerji sistemi ne kadar büyükse işçilik, nakliye, kullanılacak güneş paneli ve diğer kablo gibi aparatlar artacaktır. Bu nedenle proje büyüdükçe daha fazla maliyet ortaya çıkar. Üstelik güneş enerjisi maliyetleri sadece mevcut kalemler ile sınırlı değildir. Güneş enerji sisteminin kullanılacağı alanlarda zemin ya da çatı sistemi uygun değilse daha fazla güçlendirme gerekeceğinden maliyetlerin daha da yükselmesi söz konusu olabilir. Ayrıca kurulacak olan sistem şebekeden bağımsız bir şekilde kullanılacaksa maliyetlere ek olarak akü ve şarj regülatörünün de eklenmesi gerekir.
Bu nedenle güneş enerji sistemi kurulumlarında çok yönlü bir inceleme yapılması gerekmektedir. Yapılacak maliyetler, başlangıç aşaması ile yüklü olarak görülse de güneş enerji sistemleri ile elde edilecek verimlilik ve ekonomik çözüm, tüm bu maliyetlerin kısa süre içerisinde çıkarılmasını sağlar. Bu dengenin yakalanması aşamasında herhangi bir sorun yaşanmaması için tüm süreçlerin titizlikle sürdürülmesi ve hesaplamaların doğru yapılması oldukça önemlidir.
Sektörel olarak yayınlanan son raporlarda solar panel olarak adlandırılan panellerin birim maliyetinin 0.5 USD/Watt’tan 0.3USD/Watt’a düştüğü belirtilmektedir. Teknoloji kullanımı yaygınlaştıkça maliyetlerin çok daha ekonomik bir duruma geldiğini söylemek mümkün. Güneş enerjisi maliyetleri hesaplanması genellikle 2 grup altında yapılmaktadır. Böyle bir ayrımın yapılmasındaki temel hedef ise evlerde kullanılacak enerji sistemleri ile işletmeler için kullanılacak enerji sistemlerinin birbirinden ayrılması ve kişilerin daha kolay bir şekilde hesaplama yapabilmesinin sağlanmasıdır. Evlerde genellikle 10 kW’a kadar sistem kurulumu yapılmaktadır. Ticari alanlarda ise bu seviyenin çok daha üzerinde bir kurulum gerekmektedir.
10 kW Güneş Enerjisi Maliyetleri Ne Kadar?
Evlerde kullanılacak standart özelliklerdeki bir güneş enerjisi maliyeti 10 kW’a kadar çıkabilir. En üst limite çıkıldığında sistem yaklaşık 70 metrekarelik bir alanı kaplar. Böyle bir sistemde kurulum maliyetleri genellikle 1000 ile 1500 dolar olmaktadır. Rakamlar azaldıkça ücretlendirme de düşecektir. Ancak özellikle evlerde yapılacak kurulumlarda evdeki tüm elektrik tüketimlerinin göz önünde bulundurulması ve bu doğrultuda sistem özelliklerinin yapılandırılması önerilmektedir.
10 kW Üstü Güneş Enerjisi Maliyetleri Ne Kadar?
Oteller, çiftlikler, soğuk hava depoları, fabrikalar ve işyerleri başta olmak üzere işletmelerde kullanılacak güneş enerjileri 10 kW ve üstü bir gereksinim ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle de başlangıç maliyetleri evlerde kullanılan sistemlere göre çok daha yüksek olmaktadır. Ancak bu tür işletmelerde elektrik faturaları göz önünde bulundurulduğunda çok yüksek bir enerji tüketiminin yapıldığı net olarak görülmektedir. Bu nedenle güvenilir ve performans sağlayacak bir sistemin kurulması, tüm bu elektrik maliyetlerinin tamamen ortadan kalkmasını sağlar. Böylece çevreci bir çözüm elde edilebildiği gibi ekonomik olarak da işletmeler karlılığa geçer.
İşletmeler için genellikle 1 MW üzerinden hesaplamalar yapılmaktadır. Bu değerlerde hizmet verecek bir güneş enerji sisteminin maliyeti yaklaşık 600 bin ile 650 bin dolar arasında değişmektedir. Böyle bir panelin kurulması tüm yıl boyunca ortalama 1400.000 kWh elektrik enerjisinin elde edilmesini sağlar. Bu bakımdan mevcut elektrik ücretlendirmeleri üzerinden yapılacak hesaplamalar ile işletmelerin 1 yıllık elektrik faturası ile 1 yıl boyunca güneş enerjisi kullanımında harcayacağı tutar karşılaştırarak güneş enerji sistemlerindeki maliyetlerin ne kadar uygun olduğunun görülmesi mümkündür.